Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Bewust.

Bewustzijn is het vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen, oftewel een beleving of besef hebben van jezelf en de omgeving. Bewustzijn is een reflectie op indrukken uit de buitenwereld, bijvoorbeeld van mensen, voorwerpen of licht, en uit de binnenwereld, bijvoorbeeld van emoties, gedachten of behoeften. (bron: Wikipedia)

Hsp-ers zijn zich heel veel bewust, soms meer dan goed voor hen is. Met name hoe het er om hen heen aan toe gaat. Daar bedoel ik mee dat een Hsp-er heel veel denkt aan anderen.  Zij denken aan hoe anderen zich zullen voelen in bepaalde situaties. Zij denken na over het effect van hun uitspraken op een ander. Wordt een ander niet gekwetst? Hoe vaak worden Hsp-ers wel niet uitgemaakt voor regelaar of bemoeial.

Hsp-ers zijn zich bewust van de emoties van anderen en/of nemen ze zelfs over, kunnen gezichten aflezen en spelen daar op in. Kortom Hsp-ers zijn over het algemeen meer bezig met een ander dan zichzelf. Vervolgens vragen ze zich eindeloos af of het wel goed was wat ze hebben gedaan of hebben gezegd. Dat kost energie, bakken vol energie.

Het vreemde is eigenlijk dat Hsp-ers het normaal vinden, men zich hier niet echt bewust van is. Het is in de loop der jaren zo gegroeid. Men weet niet anders. Tijdens coaching blijkt dat het heel belangrijk is om Hsp-ers zich bewust te maken van wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn. Ze vergeten zichzelf  en komen meestal op de laatste plaats. Een vraag beantwoorden zoals: wat vind je leuk om te doen of waar word je blij van? is heel lastig.  Wat vond je vroeger leuk om te doen, toen je klein was, kan vaak wel beantwoord worden. Waarom dat zo leuk was weet men ook vaak wel te vertellen. Bewustwording. Nadenken over het waarom. Waarom help je anderen graag? Wat doet dat met je? Waarom doe je je best om alles zo goed mogelijk te doen op school, thuis, voor je klasgenoten? Waar ben goed in? Wat vinden anderen leuk aan jou?

Bewust bedenken waarom je iets doet voor een ander. Heeft men je gevraagd iets te doen? Nee? Waarom dan actie ondernemen? Hoe voel jij je eigenlijk als je iets voor een ander doet? Voelt dat prettig? Voelt het eigenlijk niet zo prettig, maar om de ander verder te helpen…. Als het niet prettig voelt, kun je dan aangeven waarom het niet prettig voelt? Waar voelt het dan niet prettig?

Wie ben jij als Hsp-er en waar sta jij eigenlijk voor? Waar heb jij behoefte aan? Word  jij wel gezien? Waar ligt jouw grens? Ben jij misschien hulp nodig? Durf je dat te vragen? Ben jij het waard om op te komen voor wat jij belangrijk vindt en je daarbij prettig te voelen. Ben jij anderen nodig om je zeker en gewaardeerd te voelen?

Bewust worden van je gedachten, je gevoel en je emotie. Waar in je lichaam voel je de emoties, blijheid, boosheid verdriet, angst, spanning, stress? Ben jij je bewust of de gevoelens en emoties die je ervaart van jouw zijn of van iemand anders? Zijn die terugkerende gedachten terecht? Ben jij diegene die er wakker van moet liggen? Hoe komt het dat je de ene dag vol energie zit en op andere dagen de ene voet niet voor de ander kunt zetten? Kijk eens terug. Wat heb je gedaan of juist niet gedaan? Wie waren er in jouw omgeving of niet? Bewustwording. Een eerste stap op weg naar jezelf.

Hulp nodig? Bel me gerust.