Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Energie

Energie. Wat is dat nu precies?

Volgens het Van Dale woordenboek:

ener·gie (de; v)

1(natuurkunde) vermogen om arbeid (2) te verrichten: kernenergie, windenergie, zonne-energie

2 volhardende geestkracht; = veerkracht

Strikt genomen heb je dus twee soorten energie:

1 .De energie om je werk te kunnen doen en 2. De energie om het leven aan te kunnen.

We zijn beide nodig. Het kan zijn dat als je moe bent, je niet de energie op kunt brengen om aan het werk te gaan. Op dit moment actueel. Veel mensen hebben griep gehad. Wanneer de koorts weg is en de griep ook vertrokken lijkt te zijn, blijkt in sommige gevallen het lichaam nog niet voldoende energie te hebben om te kunnen gaan werken. Verstandig is dan om het werken langzaam op te pakken. Begin bijvoorbeeld met halve dagen. Dat geldt ook voor kinderen. Je kunt rustig je kind halve dagen naar school laten gaan om langzaam weer te wennen aan het ritme.

Het kan ook zijn dat je veel te verwerken hebt gehad in het leven en je geestelijk moe bent. Je geest kan je lichaam niet motiveren om in beweging te komen. Dan heb je verwerkingstijd nodig om geestelijk weer op krachten te komen, waardoor ook het lichaam weer in beweging kan komen. Soms moet je jezelf er toe zetten: je kent het wel je hebt eigenlijk geen zin om te gaan sporten of naar een verjaardag te gaan, toch besluit je te gaan en je komt met meer energie terug. Je bent dan geestelijk opgeladen door het sporten of het contact met anderen.

HSP-ers (hoogsensitieve personen) hebben in principe net zoveel energie als een ander. Doordat er zoveel prikkels bij hen binnen komen, zijn hsp-ers alleen eerder door hun energie heen. Afgezien van de interne prikkels, de gedachten die door je hoofd gaan en de emoties die je in je lichaam voelt. Het is daarom van belang dat je gedurende de dag een moment vindt om je energie weer op te laden zodat je niet overprikkeld raakt.

Hoe laad je weer op? Hoe krijg je weer meer energie. Dat is per persoon verschillend. Dat kan zijn door een hobby uit te oefenen of heel simpel; je even te concentreren op je ademhaling. 3 x diep inademen en langzaam weer uitademen. Een korte meditatie. Lopen met de hond, een nieuw gerecht uitproberen. Intens en bewust genieten van je ontbijt, lunch of een extra ingelaste pauze.

Waar doe je dat? Thuis, op je werk, in de auto of op de fiets. Waar je het maar prettig vindt en er tijd voor hebt. Er zijn mensen die s’ morgens iets eerder opstaan en de tijd nemen om bewust te mediteren en zo de dag aan kunnen. Er zijn ook mensen die tussen de middag op hun werk even een blokje rond lopen om de morgen even van hen af te lopen, al of niet in gezelschap. Thuis  door muziek te luisteren, even een half uurtje slapen samen met je kind. De siësta zorgt er in de warme landen voor dat mensen later weer productief kunnen zijn, dus waarom jij niet? Rij een extra blokje om als je naar huis gaat. Laat je kind tussen de middag thuis eten als het nog kan of juist niet. Geef een mp-3 speler met de favoriete muziek van je kind, waardoor het prikkels kan buitensluiten en weer op kan laden. Geef je kind na schooltijd een half uurtje de tijd om te ontladen en weer op te laden. Vaak weten ze zelf heel goed hoe. In mijn praktijk willen de kinderen het liefste even een half uurtje tv kijken of even flink springen op trampoline, trappen tegen een bal of knuffelen met een huisdier.

Alles draait om de balans. De balans tussen geven en nemen, tussen prikkels opnemen en prikkels verwerken. Van ontladen en opladen. De kunst is om zelf bewust te worden van je grenzen.  Wanneer wordt het tijd om op te laden? Wanneer ben je over je grens gegaan? Hoe kun je dit de volgende keer voorkomen?  Als je langdurig meer energie gebruikt dan de bedoeling is…. kan dat ernstige gevolgen hebben.

Iets wat hsp-ers vaak vergeten is goed voor zichzelf zorgen.  Tijd voor jezelf nemen is iets wat de meeste vrouwen in mijn praktijk lastig vinden. De partners kunnen de hele week door alle kanten op en hebben zo hun vaste avonden, maar voor vrouwen ligt dat blijkbaar toch anders. Als je pas samenwoont, getrouwd bent, gaat dat prima. Zodra er kinderen komen vervagen de grenzen en komen partner en kinderen vaak op de 1e plaats te staan.  Onderdeel van de coaching is bijna altijd: tijd vrij plannen voor hobby’s, tijd voor vriendinnen, tijd voor sport, tijd voor het lezen van een boek en op tijd naar bed gaan.  De ervaring leert dat deze vrouwen hun energie beter in balans hebben en kunnen houden.