Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Hoofd uit, gevoel aan.

Ons hoofd regeert. Er zijn situaties waarin het belangrijk is dat je hoofd erbij is en het gevoel niet leidend is. Bijvoorbeeld in spannende, bedreigende of angstige situaties waarbij je niet in paniek moet raken of ondoordachte acties moet gaan uitvoeren. Wij mogen graag controle hebben. Weten wat er gebeuren gaat en hoe laat, hoe mensen zullen reageren op jou of in een bepaalde situatie. Dan kun je vooruit kijken op wat er kan komen. Vooruit kijken is regeren zei mijn vader altijd. In veel gevallen is dat ook prima. Je hoofd is belangrijk maar niet alles bepalend.

Het kan zo maar zijn dat je in de loop van je leven jouw gevoel hebt uitgeschakeld. Al of niet bewust, om te kunnen overleven. Dat overleven heeft je op dit punt gebracht. Dit punt waarbij jij je afvraagt wat je wilt en wat je nu eigenlijk voelt. Hoe kom je uit het overleven in het leven?  Ga jij je openstellen, jouw muur afbreken, risico’s nemen, je emoties en gevoelens omarmen of blijf je in jouw ‘veilige’ overlevingstand?

Op het moment dat je voor jezelf de keuze maakt te willen gaan leven op de manier die bij jou past, wordt er een beroep gedaan op je gevoel. De manier waarop jij je dagelijkse leven leeft moet ‘goed’ voelen, moet bij je passen. In je leven passen met je partner en eventuele kinderen, familie, werk, noem maar op. Dat begint met rust in bouwen en bewustwording. De tijd nemen om eens te gaan zitten en niets te doen. Wanneer je dan zover bent, zal het best ongemakkelijk voelen.  Je innerlijke criticus komt naar boven die zegt dat je lui bent en niet mag zitten, er ligt nog zoveel werk etc.  De kunst is om die innerlijke criticus te negeren.

Maar hoe negeer je die criticus?

Kijk in je agenda en plan tijd in voor jezelf. Begin met 5 minuten of als dat teveel is, begin je met 1 minuut. 1 minuut om te zitten en alleen maar adem te halen. Bewust ademhalen en voelen hoe je dat doet. Waar voel jij de adem binnen komen in je lichaam en hoe blaas je de adem weer uit. Hoe haal je eigenlijk adem? Bewustwording van je lichaam tijdens het ademhalen. Hoe voelt je lichaam op dat moment.  Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het ademhalen met je schouders, je spieren? Ga eens in gedachten langs al je ledematen, hoe voelen ze aan. Dat wordt ook wel een bodyscan genoemd.Wat je ook voelt het is oké. Weten dat je wat voelt is voldoende.

Bewust worden van je emoties hoort daar ook bij, want bij emoties hoort ook een gevoel. Als je bang bent ervaar je een gevoel van onveiligheid. Dat gevoel van onveiligheid voel je ergens in je lichaam. Bij een sollicitatiegesprek ben jij wat zenuwachtig en dat voel je in jouw lichaam, een draaierig gevoel in je buik  en/of je nek voelt strak aan. Wanneer je blij bent dan voel jij je vaak lichter, energieker. Hoe meer jij je bewust wordt van je emoties en de gevoelens die daarbij horen hoe beter jij kunt bepalen wat goed voor je voelt en je energie geeft.

Het is een start van hoofd naar hart.