Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Hoogsensitief?

De mensen die in mijn praktijk komen in verband met hoogsensitiviteit weten er vaak wel iets van. Ze komen binnen met een hulpvraag. Vaak hebben ze al van alles opgezocht op het internet. Op zoek naar herkenning van het probleem en de hulp die daar bij geboden is. Voordat de stap gezet is om daadwerkelijk hulp te zoeken gaat er meestal heel wat tijd overheen.

De hulpvraag kan heel duidelijk zijn: Hulp bij het afschermen van jezelf zodat je niet alle emoties en energieën van anderen oppikt.  Of een iets minder duidelijke hulpvraag: Ik ben ziek geweest, maar ik blijf moe en energieloos. Zou het te maken kunnen hebben met eventuele hoogsensitiviteit? Ouders komen met hulpvragen voor hun kind. Hoe kan mijn kind weerbaarder worden, beter omgaan met alle prikkels op school, de boosheid, faalangst.

Toch leg ik altijd uit wat hoogsensitiviteit nu eigenlijk inhoud en wat het verschil is met hooggevoeligheid. ‘Hoogsensitiviteit gaat over het aantal prikkels dat binnenkomt in de hersenen. Hooggevoeligheid is een emotionele reactie.’ (Hoogsensitief, Elke van Hoof, 2016) Het gaat dus om het aantal prikkels wat je kunt verwerken & de intensiteit waarmee die prikkels bij je binnenkomen.

De mate waarin je boos, verdrietig, blij, angstig, verliefd bent. De mate waarin geluiden, geuren, kleuren bij je binnenkomen. Wanneer je alle prikkels heel intens ervaart, raak je makkelijk overprikkeld, gestrest. Een mooi voorbeeld hiervan wordt ook gebruikt tijdens de opleiding bij Hooggevoelig heel gewoon. Stel je voor, visualiseer, 1 klein bootje en 1 grote boot liggen in het water. Het kleine bootje staat voor een hoogsensitief persoon en de grote boot voor een niet hoogsensitief persoon. Als iemand een steentje in het water gooit dan zal de grote boot daar niet zo veel van merken. Het kleine bootje daarentegen wel. Die voelt de kleinste trilling. Beide personen krijgen dezelfde hoeveelheid prikkels in dezelfde mate te verwerken. Wat gebeurt er met het kleine bootje en de grote boot? Het kleine bootje verkeert veel eerder in zwaar weer dan de grote boot.  Dit voorbeeld verklaart ook dat gevoelige mensen zich niet begrepen voelen en grote mensenmassa’s, feesten etc. meestal vermijden.

De ene hoogsensitieve persoon is de andere niet. Ook in hoogsensitiviteit wordt er onderscheid gemaakt. Je hebt de introverte hsp-er en de extraverte hsp-er. Waarbij de een de rust zoekt, de situaties afwachtend bekijkt, zal de ander vol in de nieuwe situatie duiken en bewust nieuwe sensaties opzoeken. Als laatste wordt tegenwoordig ook genoemd het strongwilled, sensitieve kind.

Welke kenmerken horen bij hoogsensitiviteit?

-Empathisch zijn, je kunnen inleven in anderen, rekening houden met anderen en de situatie waar   anderen zich in bevinden, begrip tonen voor andere denkwijzes, principes etc.

– Agressie: wanneer de emmer met prikkels overloopt kan dat agressief gedrag leiden.

– Emotioneel

– Moeite met veranderingen hebben of zich niet goed aan kunnen passen

– Groot rechtvaardigheidsgevoel, niet tegen onrecht kunnen

– Geluid. Niet tegen harde geluiden, geluiden door elkaar kunnen.

– Zich afgewezen voelen, veel op zichzelf betrekken

– Opgewonden gedrag vertonen bij een vaak positieve gebeurtenis.

(bron: Hoogsensitief, Elke van Hoof, 2016)

 

Wat herken jij? Bij jezelf of bij je echtgenoot en/of kinderen?