Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Onzeker?!

 

Ik vraag me wel eens af hoe onzeker wij mensen kunnen zijn? Regelmatig hoor ik zinnen als: ‘Dat kan ik niet.’ of  ‘Ben ik wel goed genoeg?’ en ‘Ik vind mijn neus niet mooi.’ ‘Waarom zouden ze mij kiezen?’ etc. etc. etc. Uit deze zinnen spreekt onzekerheid. Onzekerheid over uiterlijk, goed genoeg zijn, vaardigheden etc. Ook ik ben, net als anderen, op bepaalde punten best onzeker.

Waar komt die onzekerheid vandaan?

In het begin van je leven, tot een jaar of 6,  kun je de ervaringen die je opdoet, gebeurtenissen die je meemaakt en opmerkingen die je hoort, nog niet zo goed filteren. Ze  komen allemaal even hard binnen. Daardoor ontwikkel je een bepaald zelfbeeld en gaat daarin geloven. Het wordt een overtuiging. Ben je hoogsensitief dan zal de impact nog groter zijn omdat je alles heel intens beleeft.

Dus als je in die eerste levensjaren thuis, op school en/of van anderen regelmatig hoort dat je het niet goed doet of niet leuk genoeg bent, ze vaak benoemen wat je allemaal hebt verprutst en daarbij opmerken dat je het wel nooit zult leren; vergeten je successen te benoemen en je talenten. Dan kun je een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Wanneer je deze opmerkingen hoort in combinatie met bepaalde negatieve ervaringen. Dan ga je ook geloven dat het allemaal waar is. Dat je niet deugd, nergens goed in bent en het wel nooit zult leren of erbij zult horen.  Als er al positieve dingen gezegd worden, hoor je ze waarschijnlijk al niet eens meer. Je bent er van overtuigd dat het niet waar is of waar kan zijn.

Onzekerheid over de vaardigheden die je hebt. Dan bevindt je jezelf tussen 2 fases in. Fases die je ook tegenkomt bij het leren. Er zijn 4 fases:

Fase 1: onbewust onbekwaam; je weet niet dat je iets niet kunt.

Fase 2: bewust onbekwaam; je weet dat je iets niet kunt.

Fase 3: bewust bekwaam, je hebt een vaardigheid aangeleerd.

Fase 4: onbewust bekwaam; je hoeft niet meer na te denken bij het uitoefenen van de vaardigheid.

De onzekerheid kan optreden in fase 2 en 3. Je weet dat je iets niet kunt en vraagt je af of je het wel zou kunnen leren. Onzekerheid. Dan ga je leren. Als je het eenmaal aangeleerd hebt, kan de vraag ontstaan of je het wel goed doet? Onzekerheid. En gaat het eens mis dan kan de overtuiging ontstaan dat je het niet kunt, want….

Onzekerheid ontstaat ook als je gaat vergelijken. Je gaat jouw gezicht, lichaamsvorm, haarkleur, kledingkeuze, behaalde resultaten etc. vergelijken met die van bijvoorbeeld: mannelijke en vrouwelijke modellen, kinderen in de klas, vrienden en vriendinnen etc. Je gaat je eigenwaarde ontlenen aan wat men mooi vindt of wat andere mensen goed kunnen. Mensen kunnen je complimenten geven, alleen kun jij ze niet geloven. Voor jou voelt het niet zo. Jij voelt je tekort schieten, onzeker over jezelf. Ze kunnen toch zien dat je niet zo mooi bent, dat je figuur niet zo is als dat van die modellen, dat je niet zo goed kunt leren als anderen. Dat jij niet zo goed bent in sport, piano spelen, kleding kiezen, etc. Je vergeet dan al gauw waar je wel goed in bent en de talenten die jij hebt, lijken er dan niet toe te doen. Een ander ziet het toch niet.

Je ontleent je eigenwaarde, je zekerheid aan anderen, uiterlijkheden en prestaties. Zolang dat het geval is, wordt het lastig om blij met jezelf te zijn, tevreden te zijn met jouw resultaten en een positief en realistisch zelfbeeld te ontwikkelen. Zelfverzekerd de wereld tegemoet te treden.

Wist je dat tegenover 1 negatieve opmerking of gedachte er 5 positieve opmerkingen of gedachten nodig zijn om de gevolgen van de negatieve weg te werken? Dat zegt genoeg toch?

Een mooi begin van een positief realistisch zelfbeeld zou kunnen ontstaan door jezelf elke dag een paar complimentjes te geven. Of begin met elke dag 1 compliment en breidt het gaandeweg uit. Schrijf ze op in een schrift of notitieboekje.

Mijn complimenten van vandaag:

1 mijn blog is af, dat heb ik goed gedaan.

2 de was heb ik vandaag weggewerkt.

3 ik heb hard gewerkt

4 mijn telefoon heb ik aan de kant gelegd tijdens het werken

5 ik ben blij met mijn voeten

Ps. Vergeet niet af en toe terug te bladeren.