Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Overleven

Wat zie je als je terugkijkt in onze geschiedenis? Vroege geschiedenis. De geschiedenis waarbij onze voorouders zich alleen konden voort bewegen door middel van hun benen of  boven op hun dieren. Voor hun levensonderhoud waren ze afhankelijk van de gewassen die ze verbouwden en de dieren waarvan ze het vlees konden eten.

Wat had je toen zoal nodig qua eigenschappen? Leiderschap. Mensenkennis om de taken te kunnen verdelen. Hard kunnen lopen. Goed kunnen horen en zien. Sporen kunnen lezen en volgen. Moed om onbekend terrein te kunnen verkennen. Kracht om te bouwen, te vechten, te doden. Uithoudingsvermogen. Kunnen samenwerken. Kennis van planten en dieren. Met goed ontwikkelde ‘voelsprieten’ de omgeving observeren, verkennen, aanvoelen. Een neus hebben voor onraad. Intuïtie.

In de huidige maatschappij zijn we een aantal van deze eigenschappen minder nodig dan destijds. Het hebben van deze eigenschappen is geen voorwaarde meer om te kunnen overleven. We zijn van alle gemakken voorzien. We hebben allerlei vervoersmiddelen tot onze beschikking om een bestemming te kunnen bereiken. Het benodigde vlees is te koop in de supermarkt evenals de groente. Een groentetuin of een paar koeien, kippen of geiten zijn nu vaak hobbymatig.

Maar het observeren, verkennen en aanvoelen zijn eigenschappen die bij 5 % van de bevolking in hogere mate aanwezig zijn. Ze worden ingezet bij ontmoetingen met personen, bij het bezoeken van evenementen, feestjes, het naar school gaan, sportclub, werk etc. Voor even is dat prima. Wanneer dat de hele dag door gaat wordt het een probleem. Dat zorgt er voor dat het lichaam zich in een constante staat van alertheid bevind. Dat verhoogt de hartslag. Het zorgt voor een constante mate van stress.

Niet alleen die alertheid zorgt voor stress, maar ook het gevoel alles goed te willen doen. Geen nee durven, kunnen zeggen. Een ander verder willen helpen. Je verantwoordelijk voelen voor een ander. Ten allen tijde de harmonie willen bewaren. Moeite hebben met het stellen van prioriteiten en plannen. Niet stil kunnen/mogen zitten. Je niet durven uitspreken. De combinatie van dit alles zorgt er voor dat je in het overleven terecht komt. Vergeten van jezelf.

Je verkeert in de overlevingstand. Dat kan zich op diverse manieren uiten: afsluiten van de omgeving, een kort lont je hebben, snauwerig zijn, prikkels komen nog meer binnen. Spieren spannen zich aan en veroorzaken pijn in nek en/of hoofd. Je hebt geen energie, voelt je moe. Je hoofd maakt overuren. Slecht  of niet slapen. En dat gaat maar door.

Te lang in de stress zitten zorgt er voor dat je terecht kunt komen in een burn-out of dat je symptomen ontwikkelt die verdacht veel lijken op bepaalde stoornissen. (zie ook mijn blog, juiste diagnose)

Met de klachten ga je naar de huisarts, die medicijnen voorschrijft. Slaaptabletten, kalmeringstabletten, etc. Terwijl wannneer je gaat nadenken over waar je stress vandaan komt, medicijnen waarschijnlijk niet nodig zijn. Door de oorzaak van de stress aan te pakken neem je de 1e stap naar het leven.

Wil jij ook weten wat de oorzaak van jouw stress is? Wil jij ook weten hoe jij minder stress kunt ervaren? Wil jij ook graag leven in plaats van overleven? Maar weet je niet hoe? Bel me gerust voor een vrijblijvend gesprek. Dat kan hier.