Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Week van de kindercoaching

Deze week is het de week van de kindercoaching.

Als je fan bent van mijn facebookpagina dan kun je het bijna niet gemist hebben. Bijna alle berichten van Twizzil gaan over deze week.

Vanmorgen kreeg ik bezoek van een mevrouw die misschien kindercoach wilde worden en wel eens bij mij in de praktijk wilde kijken. Ze was van harte welkom. Hoe werkt dat dan, hoe ziet je praktijk eruit en waarom doe je dit? Ze was al bij verschillende opleiders geweest. Bij de Jip en Jan academie en bij Jeanette Bakker, de magie van kindercoaching. Dat had wel wat in gang gezet bij haar. Het verlangen om kinderen bij te staan.

Ik heb haar verteld hoe en waarom ik me ben gaan omscholen tot kindercoach. Het proces is begonnen doordat het lezen van de oudste niet zo vlot ging, ze de tafels moeilijk kon automatiseren. Mijn kinderen wilde ik verder brengen door ze te kunnen ondersteunen
en helpen. Maar hoe? In die tijd was ik ook pleinwacht op school.  Daar zag ik van alles. Kinderen werden gepest, buitengesloten, je zag dat er wat was aan de lichaamshouding en het gedrag van de kinderen. Maar wat kon je doen? Daardoor ben ik begonnen met het volgen van cursussen, ben ik kindercoach en hooggevoeligheidsdeskundige geworden.

Komen klanten vanzelf als je voor jezelf begint? Bijna iedere kindercoach weet dat het buffelen is de eerste paar jaar. Naamsbekendheid komt niet vanzelf. Voordat mensen weten waar Twizzil voor staat en wie er achter zit.  Mond op mond reclame blijft de beste reclame. Uiteraard zijn daar wel tevreden ‘klanten’ voor nodig. Daarom zul je jezelf toch moeten laten zien. Daar zijn kindercoaches meestal niet zo dol op. Een ander laten stralen is oké, maar jezelf in de spotlight zetten?

Hoe werkt het dan als ouders je benaderen? Wanneer ouders mij bellen, volgt er een kennismaking of intake als je het zo wilt noemen. Die is vrijblijvend. Daarop volgt al of niet de start van een traject. Gemiddeld duurt een traject 5 à 6 keer. We gaan in kaart brengen wat de hulpvraag is en wat het doel is. Dan gaan we bekijken hoe we bij het doel gaan komen. Wat valt er te leren? We gaan ook bekijken wat er goed gaat en wanneer dat dan was. Welke eigenschappen die je hebt kun je inzetten om bij je doel te komen? Ben je hulp nodig? Wie zou je kunnen vragen? Zo zijn er nog meer vragen te stellen. Na 3 x gaan we evalueren. Hoever zijn we, wat is er nog nodig? Gaan we door of hebben we het doel bereikt.  Is het doel bereikt dan plannen we nog 1 x een afspraak om op een leuke manier het traject af te sluiten.

Heeft het kind altijd een ‘probleem’ of kan het ook iets anders zijn? Kinderen hebben niet altijd een ‘probleem’. Kinderen kunnen door hun gedrag ouders een spiegel voorhouden. Ouders zijn dan coaching nodig.  Wanneer ouders open staan voor wat het kind hun laat zien, is het ‘probleem’ van het kind meestal opgelost. Het kan zelfs zo zijn dat er, onbewust, iets speelt van generaties terug.

Wat maakt het vak kindercoaching interessant? Dit vak is heel breed. Je kunt in dit vak alle kanten op. Omdat elk kind uniek is en dus op verschillende gebieden ondersteuning nodig kan zijn. Op het gebied van autisme gerelateerde diagnoses, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, leerproblemen noem maar op. Je kunt je op basis daarvan ook nog verdiepen in systemisch werken, opstellingen, reflexintegratie etc. In dit vak ben je nooit uitgeleerd en wordt je altijd uitgedaagd. I love it.

De voldoening haal ik uit het contact met volwassen en kinderen. De veranderingen die plaatsvinden. Of men komt voor kindercoaching of voor begeleiding van hun hoogsensitiviteit. Ik kan ook niet uitleggen wat er precies gebeurt tijdens de kindercoaching of de begeleiding. Ik maak kinderen en volwassenen bewust van zichzelf, hun emoties, hun lichaam, hun kwaliteiten, hun grenzen, mogelijkheden en talenten. Het antwoord of de oplossing komt daardoor uit henzelf. Dat is de magie van coaching en niet alleen van kindercoaching. 😉

Al met al denk ik dat deze mevrouw wel een goed beeld van mij heeft gekregen en wat kindercoaching inhoud en niet alleen zij hoop ik. 🙂

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me weten….