Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Wie ben jij?

Wat vind je van deze vraag? Kun je de vraag beantwoorden? Schieten je gedachten onmiddellijk alle kanten op? Waarom stelt ze deze vraag? Wat bedoelt ze? Ik weet toch zeker wel wie ik ben. Ik ga daar geen antwoord op geven… pff.

Wie ben jij? Bij de begeleiding van kinderen en volwassenen komt deze vraag nogal eens aan de orde. Wie ben jij eigenlijk? Waar sta je voor? Wat past bij jou? Waar word je blij van of heel boos of heel verdrietig. Heel vaak moet er toch wel diep nagedacht worden over het antwoord.

Soms zitten we al zo lang in een bepaald levensritme dat we vergeten zijn wie we nu eigenlijk zijn. Is dat dan verkeerd? Nee, dat denk ik niet. Het kan heerlijk zijn om je leven te leven zoals altijd. Dan is het goed en voelt het leven prettig aan. Geen vragen, geen onzekerheden. Over de vraag Wie ben jij? zul je dan niet eens nadenken want het is niet belangrijk.

Nadenken over wie je nu eigenlijk bent komt aan de orde op het moment dat je wordt getriggerd door iets of iemand. Je kinderen vertonen gedrag wat je doet nadenken. Het werk wat je doet is niet leuk meer en je wilt iets anders, maar wat? Problemen in de familie of vriendenkring waardoor je gaat nadenken over hoe het bij jou is. Je loopt vast en geraakt in een burn-out. De opleiding die je volgt vraagt wie je bent 😉 Noem maar op..

Wat past er nu bij jou? Dat kun je gaan uitvinden door middel van een kwaliteitenspel. Het spel schatgraven is niet alleen geschikt voor kinderen. Het blijkt nog wel lastig te zijn om uit te vinden welke schatten bij jou passen en in welke volgorde. Het verstand overheerst vaak ten opzicht van het gevoel. Dat maakt het lastig voor volwassenen. Kinderen zijn daar vaak heel helder in.

Waarom is het zo van belang om te weten wie je bent? Als je weet wie je bent is het duidelijk waar je van houdt, wat je vervelend vindt, wat je boos of verdrietig maakt. Deze dingen bepalen mede waar jouw grenzen liggen. Heb je geen grenzen dan is alles oké en gaat er ook niemand over je grenzen heen. Is er geen reden om boos te worden. Het wordt een ander verhaal als je niet weet wat je grenzen zijn en waar ze liggen. Dan kun je jouw grenzen namelijk niet bewaken en kun je ver van jezelf verwijderd raken.

Met name voor hoogsensitieve personen is het belangrijk om te weten wie je bent en waar je grenzen liggen. Zodat anderen niet zomaar over jouw grenzen heen kunnen lopen. Je duidelijk Nee! kunt zeggen. Stop tot hier en niet verder. Je eigen ruimte in nemen. Anderen uit je ruimte weren. Jezelf beschermen.

Weet jij het al of heb je nog een ontdekkingsreis voor de boeg?