Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Your true colours!

Gisteren woonde ik een Sing In bij van Focus. Het thema van die avond: Show your true colours! Laat zien wie je bent. Wat is jouw kleur? Waar sta jij voor? Wat beweegt je? Kies je voor God en is het te zien in je dagelijkse leven? Misschien weet je het nog niet en twijfel je nog…

Een onderdeel van het begeleiden van hoogsensitieve personen, zowel volwassenen en kinderen, behelst ook dit onderwerp. Wie ben je eigenlijk? Wat hoort bij jou? Waar wordt je blij van? Wat inspireert jou? Wat zorgt ervoor dat je in beweging komt? Waar ben jij in het leven dat je leidt? Heb jij, krijg jij, neem jij de ruimte die je nodig bent om te kunnen functioneren? Thuis, op school, je werk, op een feestje? Wat zijn jouw true colours?

Uiteraard verschilt elk hoogsensitief persoon van de ander. Iedereen is uniek. Dat maakt begeleiding van mensen ook zo mooi. De omstandigheden waarin je opgegroeid bent, het verloop van je tienerjaren naar de volwassenheid, je eventuele huwelijk of partnerschap. Kinderen die je hebt gekregen of graag had willen krijgen of juist niet. Dit alles beïnvloed de manier waarop jij omgaat met je hoogsensitiviteit.

Kreeg jij in je jeugd al de ruimte om jezelf te zijn en werd je aangemoedigd om voor jezelf te kiezen? Kon jij toen al goed verwoorden waarom je wel of niet iets deed? Wist jij al wat emoties waren? Emoties die je in je lichaam kunt waarnemen? Wist jij wat je nodig was en kon je er om vragen? Geweldig!

Bij ons in het oosten, waar de wijzen nota bene vandaan komen, is normaal doen al gek genoeg. ‘Aanstellen’ of ‘overgevoelig’ zijn wordt niet gewaardeerd, laat staan dat er ruimte is om anders te zijn. Geen gezeur, geen gezanik! Kom op door. Niet stil zitten en niks doen. Dat levert niks op!?

Als bovenstaande je meegegeven is dan kan er zo’n moment komen dat je beseft dat er verandering nodig is. Of het nu je partner is, een collega of je kind die je dat doet beseffen is onbelangrijk. Belangrijk is de vraag wat wil je veranderen en hoe? Waar sta je nu en waar wil je naar toe. Een ware ontdekkingstocht naar jezelf volgt en alles wat daarbij hoort. Met vallen en opstaan ontdek je jouw emoties, jouw grenzen, jouw lichaam, jouw blijheid, jouw inspiratie, jouw kracht en jouw mogelijkheden. Je ontdekt dat je niet alles alleen hoeft te doen. Dat jij ook je ruimte in mag nemen. Rust moet nemen om weer verder te kunnen. Je kunt jezelf beschermen. Je weet wat je moet doen als het even niet lekker gaat. Want dat heb je ontdekt en geleerd, op eigen kracht en/of samen met een coach.

Jij kunt dan jouw True Colours laten zien!