Jezelf prettig voelen? Bel 06 – 38 01 66 62

Sensitief

Al weer enige tijd geleden las ik een artikel in Gifted van Gerarda van der Veen en, wel of niet toevallig, haar man, Henk Jan, gaf die week een masterclass over hoogsensitiviteit via LiHSK.

LiHSK is het landelijk informatiepunt Hoogsensitieve Kinderen.

Nu lees ik bijna alles wat los en vast zit over hoogsensitiviteit. Want je weet maar nooit of er nog iets in staat wat ik nog niet wist. Deze week leerde ik zeker wat.  Er werd gesproken over Elaine Aron die hoogsensitiviteit op de kaart heeft gezet met haar boeken. Een aantal van de basiskenmerken van hoogsensitiviteit zijn: een grote opmerkzaamheid, veel details waarnemen, observerend ingesteld zijn. Sensitiviteit is afgeleid van het Engelse woord SENSE. To sense is het Engelse werkwoord voor:  waarnemen, voelen, gevoelen, gewaar worden. Het Engelse zelfstandige naamwoord Sense staat voor gevoel, waarneming, zintuig, inzicht, benul, verstand, betekenis etc.

Er werd een vergelijk gemaakt met hoe Elke van Hoof hoogsensitiviteit in haar boek beschreef. Mevrouw van der Veen was van mening dat Elke van Hoof hoogsensitiviteit vooral als iets negatiefs neerzette. Ik heb het boek gelezen van Elke van Hoof en ook het boek van Annek Tol. Ik vond ze vooral heel informatief over hoe een en ander in de hersenen werkt, ook werden er veel klachten beschreven, misdiagnoses etc. dat wel. Misschien dat het daardoor wat negatief overkomt.  Bij mijn vorige informatieavond kreeg ik ook terug dat de positieve kanten van hoogsensitiviteit wel wat meer belicht zouden mogen worden. Het zette me aan het denken.  Ik ga mijn presentatie nog eens bekijken en eventueel aanpassen.

Het is ook maar net welke informatie je op een bepaald moment zoekt. Wil je vooral weten wat het is en hoe je hoogsensitiviteit kunt herkennen, is je ervaring waarschijnlijk positief om dat je mogelijk veel herkent van jezelf, je partner en/of je kind(eren). Wanneer je hoogsensitiviteit als last ervaart en je bent heel erg op zoek naar hoe je nu vooral de positiviteit van deze eigenschap kunt ervaren en ook inzetten in je werk, dan kom je het misschien niet genoeg tegen, of geef ik te weinig voorbeelden die positief zijn. Succes verhalen uit mijn praktijk.

Wil je vooral weten hoe je om moet gaan met je hoogsensitieve kind, dan komt er wel wat informatie voorbij maar de presentatie is nog niet specifiek gericht op hoogsensitieve kinderen. Vragen stellen kun je altijd en ik geef daar antwoord op. Uitgangspunt is: Elk mens is uniek. Ieder mens ervaart zijn of haar hoogsensitiviteit op zijn of haar eigen manier. Begeleiding van hoogsensitieve personen, die voornamelijk de last ervaren, zijn allemaal een unieke en op maat gemaakte begeleiding nodig. Begeleiding die er op gericht is jezelf te leren kennen en de positieve kanten van hoogsensitiviteit te belichten, handvatten aangereikt krijgen hoe je die mooie eigenschappen in je werk en de thuissituatie kunt inzetten. Die begeleiding krijg je bij mij.